BICARBONATUL DE SODIU, ALIATUL TĂU PERFECT

07 mai | Idei pentru casa ta

Probabil că ai cel puțin o cutie de bicarbonat de sodiu în casă, nu?

Fie că îl păstrezi în frigider ca deodorizant, fie că îl folosești pentru a găti, curăța sau chiar pentru a îți peria dinții, este bine să ai în casă un bicarbonat de sodiu. De fapt, poate fi mult mai ușor decât îți imaginezi dacă îl ai la îndemână atunci când te apuci de curățenie.

1. Poți să-l folosești pentru a lustrui argintul
Dacă ai argintărie pătată sau bijuterii din argint, poți folosi bicarbonatul de sodiu (cu puțin ajutor-folie de aluminiu, sare, oțet și apă clocotită ) pentru a obține o strălucire nouă.

2. Poți să-l folosești pentru a deodoriza mașină ta de spălat
Dacă mașină ta de spălat e murdară înăuntru și are un miros ciudat atunci bicarbonatul de sodiu o să te ajute. Toarnă bicarbonat de sodiu și apă în tavă de detergent și dă drumul la ciclul de spălare la cea mai fierbinte setare.

3. Poate salva recipientele de alimente din plastic care miros urât
Scufundă recipientele din plastic într-un amestec de apă caldă și bicarbonat de sodiu timp de 30 de minute. După clateste-le bine și ai să vezi că miros ca noi.

4. Poate deodoriza tapițeria și covoarele
Dacă mobilierul tapițat sau covorul miros urât atunci poți să rezolvi această problemă cu bicarbonat de sodiu și cu un aspirator. În primul rând aspiră foarte bine canapeaua sau covorul, apoi presară bicarbonat de sodiu și lasă-l 15 minute să acționze (sau toată noaptea pentru mirosuri puternice). După aceea, aspiră restul de bicarbonat de sodiu și bucură-te de noul miros.

5. Are termen de valabilitate, așa că nu te aștepta să dureze pentru totdeauna.
Dacă nu îți poți aminti când ai cumpărat ultima cutie de bicarbonat de sodiu atunci e timpul să cumperi una nouă deoarece în cele din urmă expiră. Data expirării este în jur de 18 luni, dar dacă este deschisă cutia, nu îl folosi mai mult de 6 luni.

6. Poți să-l folosești cu oțet, dar nu îl depozita ca un amestec
În timp ce poți folosi bicarbonat de sodiu cu oțet în anumite situații pentru curățare, amestecarea lor într-o singură soluție și depozitarea lor nu e o idee prea bună pentru că ar putea exploda. Prin urmare, nu le păstra niciodată în același recipient amestecate.

7. Poți să stingi focul din bucătărie rezultat din grăsimi
Dacă te afli în fața unui foc mic cauzat de arderea grăsimii în bucătărie, poți folosi bicarbonat de sodiu pentru a-l stinge. Ține cont că trebuit să fie un foc mic, altfel ai nevoie de o cantitate mare de bicarbonat de sodiu pentru a funcționa.

8. Poți să elimini mirosurile neplăcute din gurile de scurgere
O bună combinație pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din interiorul gurilor de scurgere la chiuvete sau cadă este aceea obținută din amestecul bicarbonatului de sodiu cu oțet.

Toarnă o oală cu apă fierbinte în gură de scurgere. Pune 1/2 cană de bicarbonat de sodiu. Lasă să acționeze câteva minute. Peste bicarbonat, toarnă un amestec format dintr-o cană de oțet și o cană de apă fierbinte. Dacă ai un dop/capac, astupă gura de scurgere, pentru că reacția să aibă loc la interior. Lasă să acționeze 5-10 minute. Toarnă încă o oală cu apă fierbinte.

9. Poți să sporesti puterea de curățare a detergentului lichid de rufe
Pentru haine mai albe și mai strălucitoare, adaugă peste detergentul lichid de rufe 1/2 cană de bicarbonat de sodiu în compartimentul pentru detergent la mașinii de spălat rufe. Bicarbonatul are rolul de a regla ph-ul apei, sporind puterea de curățare a rufelor.

10. Poate deodoriza salteaua
Periodic salteaua trebuie rotită și aspirată. După ce ai trecut de acești pași, poți trece la dezodorizare saltelei: prresară bicarbonat de sodiu din abundență peste saltea, lasă-l să acționeze 30 de minute, apoi aspiră ( ai grijă să folosești un accesoriu curat al aspiratorului și nu capătul cu care aspiri de obicei). Poți îmbunătăți această metodă prin adăugarea câtorva picături de ulei esențial pentru a te bucura de un parfum natural pentru câteva nopți la rând.